Projelerimiz

Akıllı Şehir Dönüşüm Desteği Pilot Uygulaması

Akıllı Şehir Dönüşüm Desteği Projesi, şehirlerin sürdürülebilir, yaşanabilir ve teknolojik açıdan gelişmiş hale getirilmesini amaçlamaktadır. Proje, pilot olarak belirlenen Kırıkkale ilinde yer alan belediyelerde, akıllı şehir stratejik çerçevesinin oluşturulması, mevcut uygulamaların yaygınlaştırılması, veri altyapısının kurulması ve akıllı şehir uygulamaları ile güçlendirilmesini hedeflemektedir. Kullanılacak araçlar ve yazılımlar arasında Ulusal Akıllı Şehir Açık Veri Platformu, Akıllı Şehir Ekosistemi Platformu, Şehir Endeksi, Bulut Kent Bilgi Sistemi Uygulamaları, E-Plan Otomasyon Sistemi, Trafik Güvenliği ve Yoğunluğu Analiz Platformları, Kent İçi Hareketlilik Yazılımı (SUMO) ve Mobilite Sayım Uygulaması bulunmaktadır. Proje ile yerel akıllı şehir stratejisi ve yol haritası oluşturulacak, veri alt yapısı kurularak entegrasyon süreci sağlanacak, akıllı şehir uygulamaları geliştirilerek akıllı şehir kavramı hakkında farkındalık düzeyi artırılacaktır.

Proje Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü idaresinde yürütülmektedir.

Mücavir Alan Verilerinin Sayısallaştırılması ve Uyumlaştırılması Projesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü İmar Planlama Dairesi arşivinde kağıt ortamında yer alan mücavir alan verilerinin TUCBS standartlarına uygun şekilde taranması, koordinatlandırılması, sayısallaştırılması, öznitelik verilerinin hazırlanması, düzenlenmesi, uyumlaştırılması ve PostgreSQL ortamında saklanması amaçlanmaktadır.

İmar Planlarının sayısallaştırılması Yoluyla Coğrafi Veri Üretim Projesi - Faz 2

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü İmar Planlama Dairesi arşivinde kağıt ortamında yer alan imar planlarının, taranması, koordinatlandırılması, TUCBS standartlarında sayısallaştırılması, PlanGML verilerinin elde edilmesi ve e-plan otomasyon sistemine aktarılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 5.000 adet imar planı paftası sayısallaştırılarak PlanGML formatında ilişkili 330.000 adet doküman ile birlikte e-plan otomasyon sistemine aktarılmıştır.

İmar Planlarının sayısallaştırılması Yoluyla Coğrafi Veri Üretim Projesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü İmar Planlama Dairesi arşivinde bulunan kağıt ortamında yer alan imar planlarının taranması, koordinatlandırılması, TUCBS standartlarında sayısallaştırılması, PlanGML verilerinin elde edilmesi ve e-Plan Otomasyon Sistemine aktarılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 8.000 adet imar planı paftası sayısallaştırılarak PlanGML formatında ilişkili 220.000 adet dokuman ile birlikte e-Plan Otomasyon Sistemine aktarılmıştır. 

Bodrum Belediyesi Plan Arşiv, Sayısallaştırma ve Plan Yönetimi ve Bilgi Sistemi Yazılımı Projesi

Proje ile; Bodrum Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü arşivinde yer alan Bodrum Belediyesi sınırları içerisindeki 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planların, plan değişikliklerinin ve plana ait fiziki ortamda bulunan belge ve dosyaların dijital arşiv oluşturularak güvenli ve sistematik yönetilmesi, evraklara ve planlara hızlı, güvenli ve güncel ulaşımının sağlanması, sayısal plan mozaiğindeki imar planı bilgilerinin akıllandırılması, sorgulanması ve raporlanmasına olanak sağlayacak Coğrafi Bilgi Sistemi veri tabanının oluşturulması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda imar planlarına ait 23.600 adet plan paftasının taranması, koordinatlandırılması, sayısallaştırılması, ilişkili yaklaşık 30.000 adet dokuman ile birlikte veri tabanına aktarılarak sorgulanabilir yapıya kavuşturulması ve PlanGML formatında e-Plan Otomasyon Sistemine aktarılmaya hazır hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Yenimahalle (Ankara) Belediyesi İmar Planı Düzenleme ve PlanGML Projesi

Proje kapsamında Yenimahalle Belediyesi yetki alanındaki imar planları düzenlenerek veri tabanına aktarılmıştır. Proje kapsamında 700 adet imar planlarına ait uygulama paftaları koordinatlandırılmış, sayısal planlar ile uygulama planları arasındaki farklılıklar giderilmiştir. Sayısal imar planları, imar uygulama paftalarına göre düzenlenerek güncel meri imar planı elde edilmiş ve PlanGML formatına aktarılmıştır.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Dijital İmar Arşivi Projesi

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün imar arşivi taranarak dijital hale getirilmiştir. Taranan imar planı paftaları koordinatlandırılarak sınırları sayısallaştırılmıştır. Sayısallaştırılan imar planları plan adı, plan bölgesi, onay tarihi, plan türü, pafta sayısı vb. sözel bilgileri ile ilişkili olarak veri tabanında depolanmıştır.

Fethiye (Muğla) Belediyesi PlanGML Projesi

Fethiye Belediyesine ait 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları ve imar planı değişiklikleri düzenlenerek PlanGML şemalarına uygun olarak veri tabanına aktarılmıştır.

e-Plan Otomasyon Sistemi Pilot Uygulama Projesi

e-Plan Otomasyon Sistemi ülkemizde üretilen mekansal planların standardının sağlanması, mevcut plan verilerinin toplanması ve Bakanlığın belirlemiş olduğu plan.gml veri tabanında saklanmasını ve yönetilmesini amaçlamaktadır.

Proje kapsamında Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Manavgat (Antalya) Belediyesi sorumluluk alanında kalan toplam 24.000 adet imar planı paftası taranmış, koordinatlandırılmış ve sayısallaştırılmıştır. Sayısal planlar akıllandırılarak plan.gml formatında T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü veri tabanına aktarılmıştır. Ayrıca Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki tüm uygulama ve nazım imar planları güncellenerek meri imar planları elde edilmiştir. Bu planlar da plan.gml formatında akıllandırılarak T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü veri tabanına aktarılmıştır.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Plan Yönetim Sistemi Veri Hizmetleri

Proje kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetki alanı içinde yer alan imar planı paftaları sayısallaştırılmış ve güncel bütüncül imar planı verisi elde edilmiştir. Plan verisi akıllandırılarak veri tabanına aktarılmıştır. İmar Planlama Daire Başkanlığı arşivinde yer alan imar planlarına ilişkin, kurum görüşleri, meclis kararları, encümen kararları, ilan askı tutanakları, mahkeme kararları vb. 150.000 adet doküman taranarak indekslenmiştir. İndekslenen dokümanlar ile sayısal imar planları arasında ilişki kurulmuştur. İmar Planları ile planlara ait 11.000 adet onaylı imar paftası taranmış ve koordinatlandırılmıştır. İmar planları ile plana ilişkin meclis kararı, ilan askı tutanağı, kurum görüşleri vb. dokümanların mekâna dayalı olarak aranabilir ve sorgulanabilir yapıya kavuşturulmuştur.

Sayısal hale getirilen imar planları, koordinatlı imar planı paftaları ve ilgili dokumalar, PİN numaraları ile eşleştirilerek olarak e-plan otomasyon sistemine yüklenmiştir.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Plan Yönetim Sistemi Veri Hizmetleri

Proje kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yetki alanı içinde yer alan imar planı paftaları taranarak, sayısallaştırılmış ve güncel bütüncül imar planı verisi elde edilmiştir. Plan verisi akıllandırılarak veri tabanına aktarılmıştır. İmar Planlama Daire Başkanlığı arşivinde yer alan imar planlarına ilişkin, kurum görüşleri, meclis kararları, encümen kararları, ilan askı tutanakları, mahkeme kararları vb. 120.000 doküman taranarak indekslenmiştir. İndekslenen dokümanlar ile sayısal imar planları arasında ilişki kurulmuştur. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki herhangi bir plana ait onanlı imar paftaları ve ilgili plana ilişkin meclis kararı, ilan askı tutanağı, kurum görüşleri vb. dokümanların mekâna dayalı olarak aranabilir ve sorgulanabilir yapıya kavuşturulmuştur.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Plan Yönetim Sistemi Veri Hizmetleri

Proje kapsamında Erzurum Büyükşehir Belediyesi yetki alanı içinde yer alan imar planı paftaları sayısallaştırılmış ve güncel bütüncül imar planı verisi elde edilmiştir. Plan verisi akıllandırılarak veri tabanına aktarılmıştır. İmar Planlama Daire Başkanlığı arşivinde yer alan imar planlarına ilişkin, kurum görüşleri, meclis kararları, encümen kararları, ilan askı tutanakları, mahkeme kararları vb. dokümanlar taranarak indekslenmiştir. İndekslenen dokümanlar ile sayısal imar planları arasında ilişki kurulmuştur. Böylelikle Erzurum Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki herhangi bir plana ait onanlı imar paftaları ve ilgili plana ilişkin meclis kararı, ilan askı tutanağı, kurum görüşleri vb. dokümanların mekâna dayalı olarak aranabilir ve sorgulanabilir yapıya kavuşturulmuştur.

Adana Büyükşehir Belediyesi Plan Yönetim Sistemi Veri Hizmetleri

Proje kapsamında Adana Büyükşehir Belediyesi yetki alanı içinde yer alan 1/5000 ölçekli imar planı paftaları sayısallaştırılmış ve güncel bütüncül imar planı verisi elde edilmiştir. Plan verisi akıllandırılarak veri tabanına aktarılmıştır. İmar Planlama Daire Başkanlığı arşivinde yer alan imar planlarına ilişkin, kurum görüşleri, meclis kararları, encümen kararları, ilan askı tutanakları, mahkeme kararları vb. 10.000 adet doküman taranarak indekslenmiştir. İndekslenen dokümanlar ile sayısal imar planları arasında ilişki kurulmuştur. Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki 6.000 adet onaylı imar planı paftaları taranarak, koordinatlandırılmıştır. İmar planları ile ilgili plana ilişkin meclis kararı, ilan askı tutanağı, kurum görüşleri vb. dokümanların mekâna dayalı olarak aranabilir ve sorgulanabilir yapıya kavuşturulmuştur.

Sivas Belediyesi Plan Yönetim Sistemi Veri Hizmetleri

Proje kapsamında Sivas Belediyesi yetki alanı içinde yer alan imar planı paftaları sayısallaştırılmış ve güncel bütüncül imar planı verisi elde edilmiştir. Plan verisi akıllandırılarak veri tabanına aktarılmıştır. İmar Planlama Daire Başkanlığı arşivinde yer alan imar planlarına ilişkin, kurum görüşleri, meclis kararları, encümen kararları, ilan askı tutanakları, mahkeme kararları vb. 60.000 adet doküman taranarak indekslenmiştir. İndekslenen dokümanlar ile sayısal imar planları arasında ilişki kurulmuştur. Arşivde yer alan yaklaşık 6.000 adet imar planı paftası taranarak koordinatlandırılmıştır. Sivas Belediyesi sınırları içerisindeki herhangi bir plana ait onanlı imar paftaları ve ilgili plana ilişkin meclis kararı, ilan askı tutanağı, kurum görüşleri vb. dokümanların mekâna dayalı olarak aranabilir ve sorgulanabilir yapıya kavuşturulmuştur. Ayrıca proje kapsamında 70.000 adet çap belgesi taranarak, coğrafi olarak ada ve parsel bilgileri ile ilişkilendirilmiştir.

Edremit (Van) Belediyesi Plan Yönetim Sistemi Veri Hizmetleri

Proje kapsamında Edremit Belediyesi yetki alanı içinde yer alan imar planı paftaları sayısallaştırılmış ve güncel bütüncül imar planı verisi elde edilmiştir. Plan verisi akıllandırılarak veri tabanına aktarılmıştır. İmar Planlama Şube Müdürlüğü arşivinde yer alan imar planlarına ilişkin, kurum görüşleri, meclis kararları, encümen kararları, ilan askı tutanakları, mahkeme kararları vb. dokümanlar taranarak indekslenmiştir. İndekslenen dokümanlar ile sayısal imar planları arasında ilişki kurulmuştur. Edremit Belediyesi sınırları içerisindeki herhangi bir plana ait onanlı imar paftaları ve ilgili plana ilişkin meclis kararı, ilan askı tutanağı, kurum görüşleri vb. dokümanların mekâna dayalı olarak aranabilir ve sorgulanabilir yapıya kavuşturulmuştur.

Parsellere ilişkin mimari proje, statik projesi, elektrik projesi vb. projeler ve ruhsat, yapı kullanma izin belgesi vb. dokumanlar taranarak, ilgili parselli ile ilişkili olarak coğrafi tabanı dijital arşiv sisteminde aktarılmıştır.

Turizm Envanter Sistemi (TES) Projesi Veri Hizmetleri

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Turizm Envanter Sistemi (TES) ile turizm bölgelerine ilişkin her ölçekteki imar planı paftaları taranmıştır. Taranan imar planı paftaları koordinatlandırılarak veri tabanında, ilgili plan sınırı ile ilişkilendirilmiştir. Planların onama tarihi, onaylayan kurum, ölçek, tür, bölgesi vb. gibi bilgilerin veri tabanına girişi yapılmıştır. Bu planlara ilişkin plan inceleme değerlendirme kurul tutanakları, plan açıklama raporları vb. dokümanlar taranarak ilgili plan ile ilişkilendirilmiştir. Koordinatlandırılan paftalar üzerinden imar planlarının sayısallaştırılması yapılmış ve güncel bütüncül plan verisi elde edilmiştir. Elde edilen güncel plan verisi postgreSQL veri tabanına aktarılarak sorgulanabilir yapıya kavuşturulmuştur. Proje kapsamında yaklaşık 20.000 adet imar planı paftasının taranması, koordinatlandırılması, sayısallaştırılması, güncel bütüncül plan verisinin elde edilmesi ve ilişkili dokümanları ile birlikte veri tabanına aktarılmıştır.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Veri Düzenleme Projesi

Mardin Büyükşehir Belediyesi arşivinde bulunan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları ve 1/5000 ölçekli uygulama imar planı verileri düzenlenerek veri tabanına aktarılmaya hazır hale getirilmiştir.

Maltepe (İstanbul) Belediyesi PlanGML Projesi

Maltepe Belediyesine ait imar planları ve imar planı değişiklikleri düzenlenerek PlanGML şemalarına uygun olarak veri tabanına aktarılmıştır.

Esenyurt (İstanbul) Belediyesi PlanGML Projesi

Esenyurt Belediyesine ait imar planları ve imar planı değişiklikleri düzenlenerek PlanGML şemalarına uygun olarak veri tabanına aktarılmıştır.

Polatlı (Ankara) Belediyesi PlanGML Projesi

Polatlı Belediyesine ait imar planları ve imar planı değişiklikleri düzenlenerek bütüncül güncel plan verisi, PlanGML şemalarına uygun olarak veri tabanına aktarılmıştır.

Akçaabat (Trabzon) Belediyesi İmar Planı Sayısallaştırma ve Veri Düzenleme Projesi

Akçaabat Belediyesi imar planları sayısallaştırılarak meri imar planı elde edilmiş ve veri tabanına aktarmak için gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Akhisar (Manisa) Belediyesi İmar Planı Sayısallaştırma ve Veri Düzenleme Projesi

Akhisar Belediyesi imar planları sayısallaştırılarak meri imar planı elde edilmiş ve veri tabanına aktarmak için gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Burhaniye İmar Planı Sayısallaştırma ve Veri Düzenleme Projesi

Burhaniye Belediyesi imar planları sayısallaştırılarak meri imar planı elde edilmiş ve gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Mamak Belediyesi Plan Yönetim Sistemi Veri Hizmetleri

Proje kapsamında Mamak Belediyesi yetki alanı içinde yer alan imar planı paftaları sayısallaştırılmış ve güncel bütüncül imar planı verisi elde edilmiştir. Plan verisi akıllandırılarak veri tabanına aktarılmıştır. İmar Planlama Şube Müdürlüğü arşivinde yer alan imar planlarına ilişkin, kurum görüşleri, meclis kararları, encümen kararları, ilan askı tutanakları, mahkeme kararları vb. yaklaşık 26.000 adet doküman taranarak indekslenmiştir. İndekslenen dokümanlar ile sayısal imar planları arasında veri tabanında ilişki kurulmuştur. Böylelikle Mamak Belediyesi sınırları içerisindeki her hangi bir plana ait onanlı imar planı paftaları ve ilgili plana ilişkin meclis kararı, ilan askı tutanağı, kurum görüşleri vb. dokumanlar aranabilir ve sorgulanabilir yapıya kavuşturulmuştur. Bu kapsamda yaklaşık 1.200 adet plan ve bu planlara ilişkin paftalar ve dokümanlar taranarak veri tabanına aktarılmıştır.

Mamak Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü Dijital Arşiv Projesi

Proje Kapsamında Mali Hizmetler Müdürlüğü arşivinde sicil dosyaları içinde yer alan A6-A3 ebatlarındaki beyan, tapu, dilekçe, dekont, ödeme emri vb. 1.800.000 adet doküman taranmış ve indekslenmiştir. Aşama aşama devam eden proje ile yaklaşık 25.000.000 adet dokümanın taranması öngörülmektedir.

tr_TRTR